Als aanvulling op mijn huidige part-time baan, sta ik open voor interessante uitdagingen.
Wat kan ik voor u betekenen?
Ik kan een volledig op maat gemaakte cursus verzorgen over verschillende onderdelen van webdevelopment. Het niveau en de inhoud van de cursus kan volledig op uw wensen en behoeftes afgestemd worden. Mijn aanbod van onderwerpen is zeer divers, zoals u op deze pagina kunt lezen.
Mijn trainingen zijn geschikt voor alle leeftijden en alle doelgroepen. Zowel klassikale groepslessen als individuele (begeleidings-)trajecten behoren tot de mogelijkheden.
Ook wat de locatie betreft zijn verschillende opties mogelijk. Ik kan één of meerdere lessen verzorgen op uw eigen locatie in Limburg of Noord-Brabant of op een door mij verzorgde locatie in Weert. Online lessen via bijvoorbeeld Discord zijn natuurlijk ook mogelijk. Dat laatste heeft momenteel een sterke voorkeur i.v.m. de COVID-19 pandemie.
Interesse? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Een greep uit de vakken die ik kan aanbieden:
- HTML
- CSS
- SEO
- JavaScript
- jQuery
- Bootstrap
- PHP
- MySQL
- OOP
HTML
Met HyperText Markup Language (afgekort HTML) leg je de basis van elke website, oftewel de structuur en de inhoud. Denk hierbij aan paragrafen met tekst, afbeeldingen en verwijzingen naar andere pagina’s.
Tevens bevat HTML enkele complexere elementen zoals tabellen, formulieren of speelbare videobestanden. HTML5, de nieuwste versie van HTML, voegt een aantal belangrijke mogelijkheden toe waardoor het schrijven van correcte HTML code belangrijker dan ooit is geworden.
CSS
Waar HTML zorgt voor de inhoud van een website, bepaalt CSS hoe deze website er uit komt te zien. Met Cascading Style Sheets voeg je opmaak toe aan je website. Je bepaalt onder andere de lettertypes, kleuren, afmetingen, achtergronden, randen en marges van eerder gemaakte HTML elementen. Bovenal gebruik je CSS om de positionering van je elementen te bepalen.
Ruim de helft van alle websitebezoeken vindt tegenwoordig plaats via mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet. Het is dus van essentieel belang dat moderne websites hierop zijn afgestemd. Moderne CSS3 biedt verschillende mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen zoals flexbox en het grid model in combinatie met media queries.
Tegenwoordig kan CSS zelfs gebruikt worden om animaties toe te voegen aan een pagina. Met kennis van CSS (en HTML) zal je dus in staat zijn om een door een designer gemaakt ontwerp in Photoshop of een ander grafisch programma nauwkeurig om te zetten naar een echte webpagina.
SEO
Zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het vakgebied webdevelopment. Je website mag dan wel prachtig eruit zien en functioneel goed in elkaar steken, als deze niet voldoende gevonden wordt op het internet dan heb je er vrij weinig aan.
Google heeft complexe algoritmes ontworpen om zo relevant mogelijke zoekresultaten te presenteren aan gebruikers op de Search Engine Result Page. Het hoofddoel bij SEO is ervoor te zorgen dat jouw website op een gunstige positie terecht komt in die SERP.
JavaScript
JavaScript, ook wel bekend als ECMAScript, is een zeer populaire scripttaal die vooral gebruikt wordt om websites interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. JavaScript wordt in de meeste gevallen client side (door de browser van de bezoeker) uitgevoerd. Dat betekent dat je met JavaScript dezelfde resultaten kunt produceren op verschillende apparaten, mits deze over een browser beschikken.
Normaal gesproken gebeurt er niets meer met een pagina zodra deze helemaal is ingeladen. JavaScript brengt daar verandering in; door middel van JavaScript kun je bepaalde gebeurtenissen koppelen aan handelingen van gebruikers, zonder daarvoor de pagina te moeten herladen. Denk bijvoorbeeld aan een knop waar je op kan klikken om de inhoud (HTML) of het uiterlijk (CSS) van de pagina te veranderen. JavaScript is ook nodig voor de techniek AJAX, waarmee asynchrone verzoeken naar een server afgehandeld kunnen worden.
De vraag op de arbeidsmarkt naar kennis van JavaScript frameworks zoals React en Angular is de laatste jaren flink toegenomen. Ook is het tegenwoordig eenvoudiger dan ooit geworden om server side JavaScript uit te voeren middels Node.js.
jQuery
JavaScript wordt regelmatig gebruikt in combinatie met jQuery, een uitbreiding (library) op JavaScript. jQuery wordt vooral toegepast vanwege de zeer gebruikersvriendelijke syntaxis om zogenaamde DOM bewerkingen uit te voeren. DOM bewerkingen zijn bewerkingen die dynamisch de tekstuele inhoud, HTML, of CSS van een pagina kunnen manipuleren. jQuery biedt ook een simpelere syntaxis om AJAX verzoeken naar een server uit te voeren.
jQuery is ook populair als kapstok voor andere bibliotheken zoals jQuery UI en Bootstrap. Verschillende externe plugins waaronder slideshows, caroussels, afbeeldingsgalerijen etc. maken ook gebruik van jQuery als basis.
Bootstrap
Bootstrap is een veel gebruikt, gratis en open source uitbreiding op CSS (en jQuery). Het wordt ingezet om webpagina’s te voorzien van een uniforme, moderne styling zonder dat je zelf veel CSS code hoeft te schrijven.
Bootstrap komt met een ingebouwd 12-koloms grid systeem waarmee het eenvoudig is om een website goed schaalbaar te maken voor mobiele apparaten.
WordPress
WordPress is verreweg het meest gebruikte open source contentmanagementsysteem (CMS) op het moment. WordPress was oorspronkelijk opgezet als systeem om weblogs mee te maken, maar tegenwoordig kun je er ook websites (en zelfs webshops) mee bouwen. Het grote voordeel van WordPress is dat je relatief snel een website kunt optuigen zonder dat je zelf veel technische kennis nodig hebt.
WordPress werkt op basis van thema’s en plugins. Thema’s zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de layout en de stijl van de website, terwijl plugins extra functionaliteit kunnen toevoegen aan je installatie.
PHP
PHP is de meest populaire server side programmeertaal op het web. PHP is verantwoordelijk voor de werking van een website achter de schermen.
Met PHP kun je – meestal in combinatie met een database – dynamische content verzorgen. Op grotere websites worden de verschillende pagina’s namelijk niet één voor één aangemaakt; deze worden automatisch gegenereerd op basis van de beschikbare gegevens en instellingen. Denk bijvoorbeeld aan een webshop met duizenden productpagina’s.
Een statische website gemaakt met HTML & CSS is per definitie éénrichtingsverkeer: van de webserver naar de gebruiker. Door PHP te gebruiken kun je gebruikers ook informatie laten uitwisselen met de server. Denk bijvoorbeeld aan aan de mogelijkheid om jezelf te registreren of in te loggen, een bestelling te plaatsen, een zoekfunctie of een contactformulier.
MySQL
Als je je registreert op een website is het cruciaal dat je gegevens nog steeds bekend zijn de volgende keer dat je terugkomt. Ook is het belangrijk dat wanneer je een bestelling plaatst op een webshop, het systeem dat registreert en de voorraad automatisch aanpast. Dat is wanneer databases ingezet moeten worden. Met de taal SQL kun je opdrachten uitvoeren op een database.
MySQL is het meest gebruikte managementsysteem voor relationele databases in PHP. Met de MySQLi en PDO pakketten van PHP leer je hoe je gegevens uit een databasetabel kunt ophalen om deze op een webpagina te tonen, of juist om de door een bezoeker in een formulier ingevulde gegevens op te slaan in een databasetabel.
Wanneer je werkt met PHP & MySQL is het van groot belang dat je je website leert beveiligen tegen hackers en andere kwaadwilligen.
OOP
Als je een goede programmeur wil zijn is het essentieel dat de code niet alleen functioneel werkt, maar ook qua architectuur goed in elkaar steekt. De universele standaard die daarvoor gehanteerd wordt in de meeste moderne programmeertalen noemen we objectgeoriënteerd programmeren.
Bij OOP (Object Oriented Programming) ga je ervan uit dat je code is opgebouwd uit één of meerdere objecten. Objecten op hun beurt zijn instanties van classes; soort van blauwdrukken voor je objecten. De belangrijkste concepten bij OOP zijn: encapsulation, abstraction, inheritance en polymorphism.
Met kennis van OOP PHP kun je robuuste, modulair opgebouwde code schrijven die gemakkelijk te onderhouden is en waarin je collega’s zonder al te veel moeite hun weg kunnen vinden. Zowel alle grote contentmanagementsystemen als WordPress en Magento, als alle bekende PHP frameworks als Laravel en Symfony, zijn achter de schermen opgebouwd met objectgeoriënteerde code.